PŘEPIS VIDEA: 

Přišly mi dneska 2 podobné dotazy ohledně přípravy předškoláčka na školu  a týkaly se zrakového a sluchového vnímání a proč jsou tyto oblasti tak důležité.

Jedna maminka se zeptala, proč se první týdny ve svém online kurzu pro předškoláčky věnuji zrakovému a sluchovému vnímání, proč je to důležité. A další maminka se mě rovnou zeptala, zda si může koupit jen druhou polovinu kurzu, že její dvojčata vidí a slyší a první týdny kurzu jsou pro ně zbytečné a že má zájem jen o tu přípravu na čtení, psaní a počítání.

 

Chci vám tedy říci, PROČ jsou tyto oblasti v přípravě na školní docházku jedny z nejdůležitějších a proč je potřeba je rozvíjet, i když vaše dítě dobře vidí a slyší.

 

Rozvíjení zrakové a sluchové oblasti je už právě ta příprava na nácvik čtení, psaní a počítání

Já teď toho vašeho předškoláka přirovnám ke květince – když květinu zasadíte do půdy, o kterou jste se předem nepostarali, tak se květince moc dařit nebude, i když se posléze budete všemožně snažit, aby pookřála a správně rostla. Ale když květinku zasadíte do prokypřené a prohnojené půdičky – máte z poloviny vyhráno a hned má ta květinka větší šanci se uchytit, správně růst a být pevná a silná.

A – přesně tak je to s dětským mozkem – musíme ho před školou pořádně připravit na to, co bude ve škole dělat. Protože číst, psát a počítat naučí ve škole vaše děti paní učitelka a věřte, že tomu bude věnovat maximální úsilí, ale je zapotřebí, aby dítko bylo na toto dostatečně připraveno.

 

Za co je tedy zodpovědná třeba zraková oblast?

Představte si třeba malé psací  k a h – jedna klička a už je to jiné písmeno. Nebo velké psací S, Z, L – tato písmenka si pletou ještě i někteří třeťáci.

Písmenka jsou opravdu dost na sebe podobné znaky a děti s nedostatečně nebo nerovnoměrně rozvinutou zrakovou oblastí tyto drobné rozdíly nevnímají. Také tyto děti mívají problémy se stranovým rozlišením, to znamená, že pak běžně píší písmeno S nebo číslici 3 zrcadlově a nevidí rozdíl.

 Za to, že si vůbec tvar písmenka pamatujeme, je zodpovědná dostatečně rozvinutá zraková paměť.

 

U sluchové oblasti je zapotřebí rozvíjet sluchové rozlišování, aby děti poznaly například rozdíl u vyřčených slov třeba: rok a rak, koleno -poleno.

Je potřeba rozvíjet sluchovou analýzu a syntézu, aby například poznaly všechny hlásky ve slově.

A opět – dětem s nerozvinutou sluchovou oblastí se hůře píší diktáty, neumí totiž rozlišit všechny hlásky ve slově, a tak třeba u slova kostka napíší koska, protože tam to T prostě neslyší.

A to zdaleka nejsou všechny důvody, proč je správně rozvinutá zraková a sluchová oblast pro nástup do školy tolik důležitá. To by pak toto video trvalo několik hodin.

Proto je nutné tyto oblasti nepřeskakovat a věnovat jim dostatečnou pozornost. A – to není můj výmysl, toto vám potvrdí  každý speciální pedagogové v pedagogicko-psychologické poradně.

 

A proto se budeme v mém kurzu pro předškoláčky S Rozárkou o školy těmto oblastem věnovat a budou prolínat všemi 6 týdny, které mám pro vás v kurzu připraveny.

Pomocí her a pracovních listů vše dostatečně procvičíme, aby – jak bych tak řekla – byla půdička pořádně prokypřená a prohnojená a zároveň, aby to vše vaše děti bavilo.

Kurz navíc po 6 týdnech nezavřu, přístupy už vám zůstanou a můžete se tak ke všemu vracet i opakovaně a vše opravdu důkladně procvičit.

Toto vše vám následně nejen velmi usnadní prvních několik týdnů po nástupu do školy, které jsou náročné opravdu ve všech směrech, ale budete z toho čerpat celou školní docházku. A v kurzu si řekneme, proč.

Pokud máte další dotazy ke kurzu, napište mi.

Více o kurzu pro předškoláčky ZDE.

 

Více pomůcek na přípravu do školy ZDE.

 

 

Webináře pro pedagogy.  

1. třída, Jak na násobilku, Jak na vyjmenovaná slova

 

Více ZDE

You have Successfully Subscribed!

Share This
Pocitadlo Web4U.cz